Geen bewijs dat tandpasta het gebit beter schoonmaakt

Uit een recente systematic review van Cees Valkenburg blijkt dat het gebruik van tandpasta niet bijdraagt aan meer plaque verwijdering dan alleen het gebruik van de tandenborstel. Klik hier voor het abstract. De rol van tandpasta lijkt daarom vooral te liggen in het voorkomen van gaatjes in het tegengaan van verkleuringen van de tanden. 

Lees verder

Onvoldoende bewijs voor effectiviteit van Floss

In een news item van hand van Jeff Don voor de Associated Press in de US wordt uitgebreid ingegaan op de wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van dental floss. Klik hier voor de voor de video. Maar let op! - Het gebrek aan bewijs betekend niet dat floss niet effectief is. Er is op dit moment echter onvoldoende bewijs dat het meer doet dan tandenpoetsen alleen.Parodontitis en Diabetes

Op het recente lustrumcongres van de NVvP werd een Pedx talk opgenomen waarin recente inzichten over de rol van de tandarts met betrekking tot diabetes wordt besproken. Klik hier voor de video zoals beschikbaar op YouTube.De diepste pockets ter wereld

Met een prachtige metafoor presenteerde Michiel de Cleen op het lustrumcongres van de NVvP zijn Pedx talk over het verschil tussen een gewone tandvlees pocket en een pocket die als oorsprong een ontsteking aan de wortelpunt heeft. Klik hier voor de video en je vergeet het verschil nooit meer.The systemic link

In een prachtige animatie film wordt de mogelijke relatie van parodontitis met andere systemische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes zichtbaar gemaakt.

Klik hier voor de linkNieuwe folder Mondspoelmiddelen

De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) presenteerde vandaag op haar lustrumcongres in Hoorn de nieuwe folder 'is een mondspoelmiddel iets voor mij?' De folder is tot stand gekomen nadat er eerst uitgebreid literatuuronderzoek is gedaan om de aanbevelingen die in de folder gedaan worden te kunnen onderbouwen. Er blijkt zeker een plaats voor spoelmiddelen bij de dagelijkse mondverzorging. Er zijn diverse indicatiegebieden die apart besproken worden. 
Achterin de folder staat een duidelijk overzicht van actieve ingrediënten. Daarmee kan de consument zelf naar de winkel gaan en de etiketten van de diverse spoelmiddelen bestuderen. Maar het nut van een mondspoelmiddel kan natuurlijk ook overlegd worden met tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent.De 'combi-kuur'

In 1989 verscheen de eerste publicatie over de combikuur. Door twee antibiotica te combineren werd in sommige gevallen spectaculaire verbeteringen in de conditie van het tandvlees geconstateerd.
Er is sindsdien wereldwijd veel onderzoek naar deze 'Dutch cocktail' gedaan. Er kan gerust gesteld worden dat de toevoeging van systemische antibiotica aan de parodontale therapie een enorme verschuiving in de aanpak van tandvleesproblemen heeft teweeg gebracht. Dina Zandbergen heeft alle onderzoeken die sinds 1989 zijn gepubliceerd op systematische wijze samengebracht in een mooi overzichtsartikel.

Klik hier voor de link naar het volledige manuscriptAfgeronde tandenborstel haren

Recent onderzoek van Nienke Hennequin laat zien dat niet afgeronde tandenborstelharen meer schade aan het tandvlees verzoorzaken dan haren die afgerond zijn.

Klik hier voor de link naar het abstractEen hele kostbare tandenborstel

Wie bereid is zo’n 4000 euro uit te geven kan de nieuwe tandenborstel die Reinast ontwikkelde aanschaffen. Gemaakt van lichtgewicht titanium is deze verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, namelijk titanium, champagne, rosé en mat zwart. Met vervangbare borstelkopjes gaat deze tandenborstele een leven lang mee.

Voor meer informatie zie:   www.reinast.comOil-pulling

Met oil-pulling spoel je olie met een soort trekkende en duwende beweging tussen je tanden en kiezen door, voor maar liefst 15-20 minuten.

Heeft dit nut? Klik op deze link om het achtergrond verhaal hiervan te lezen.Laatste nieuws

14-11-2019

Uw nota

Onze factuur ontvangt u tot 1 januari 2020 via Fa-med. Dit is een organisatie die binnen de gezondhe...

» lees meer

Livingstonelaan 466 - 3526 JB Utrecht - T 030-2870560 - E balie@paropraktijk.nl