De opmars van de Waterflosser

Welke plek neemt de monddouche in bij het interdentaal reinigen?
Wat is de stand van de wetenschap?

Lees verder

Prevalentie diabetes onder patienten met parodontitis

Een recent literatuur onderzoek laat zien dat de prevalentie en kans op diabetes  hoger is binnen parodontitispopulaties in vergelijking met mensen zonder parodontitis. Klik voor het abstract hierSoft-Pick advanced to the test

De Soft-Pick advanced is een interdentale reiniger, vergelijkbaar met een tandenstoker, met een plastic kern met rubberen omhulsel. Als onderdeel van haar promotie-onderzoek evalueerde Nienke Hennequin-Hoenderdos de effectiviteit van de plastic-rubberreiniger in vergelijking met een kleine interdentale rager. Jonge gezonde proefpersonen met ontstoken tandvlees gebruikten beide producten gedurende vier weken. Door het gebruik van de plastic-rubberreiniger was er sprake van een significant grotere afname van tandvleesbloeding dan bij het gebruik van de rager. Ook veroorzaakten de plastic-rubberreinigers minder kleine tandvleesbeschadigingen dan de ragers. Volgens de proefpersonen waren ze ook prettiger in gebruik.
Lees hier het abstractCaries microflora niet erfelijk bepaald

In een onderzoek onder tweelingen bleek de variatie in samenstelling van de microflora van de mond vooral beinvloed te worden door omgevingsfactoren. Voor sommige groepen bacterien bleek dat ook  genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan van het microbiome. Echter voor de bacterien die geasscieerd worden met caries werd zo'n erfelijk verband niet gevonden.
Lees hier het abstractWiwi Wit

Op 8 september werd het nieuwe Gouden Boekje 'Wiwi Wit - het leven van een kindertand' gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Met dit boekje raken kinderen van 4-8 jaar, de doelgroep waarin een optimale mondverzorging van jongs af aan dient te worden gestimuleerd, op een leuke manier vertrouwd met tandarts en mondhygiënist. Vooral het belang van napoetsen wordt benadrukt. Het boekje is op initiatief van mondhygiënisten Yvonne Buunk-Werkhoven en Dagmar Else Slot geschreven en geïllustreerd door Marion Bloem.

Een Gouden Boekje is voor velen een ‘oude bekende’. Het eerste Nederlandse Gouden Boekje, 'Pietepaf, het circushondje', verscheen in 1953. Momenteel geeft uitgeverij Rubinstein de boekjes uit. De stevige, gekartonneerde boekjes met een gouden rug en de verhaaltjes zijn voor kleuters en peuters heel makkelijk te hanteren. Klik hier voor meer informatie.Frissere adem door parodontale behandeling

Een recent systematic review toont aan dat bij mensen met parodontitis een professionele behandeling de mondgeur doet verbeteren. Dat bleek onafhankelijk van andere factoren.Onze zorg is dus niet alleeen goed voor het tandvlees maar zorgt ook voor een frissere adem. Klik hier voor het abstractDe vrucht van ons werk

In een recent artikel hebben we de 10-jaars resultaten van de door ons geleverde nazorg geëvalueerd. De conclusie is dat  wij met 3-4 maandelijkse professionele zorg van onze mondhygiënisten is staat zijn de conditie van het parodontium stabiel te houden.

Klik hier voor het abstract’s Ochtends slechte adem? Water helpt!

Een slechte adem in de ochtend is een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Volgens ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs bestaat er een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen’.

Klik hier voor meer uitlegWhitening tandpasta werkt

Deze conclusie werd door de ACTA onderzoekers getrokken op basis van literatuuronderzoek naar de effecten van whiteningtandpasta. Uit drie databases werden daarvoor 851 artikelen gevonden, waarvan 21 artikelen bruikbaar bleken om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Hierin werden 32 vergelijkingen gemaakt naar het witmakende effect van whitening- en normale tandpasta. Dat betrof onderzoek met 27 tot 110 proefpersonen. Whiteningtandpasta boekte daarbij betere resultaten.

Lees verder

Nazorg in de Paro Praktijk

Recent literatuur onderzoek laat zien dat met nazorg via een praktijk gespecialiseerd in parodontologie, een stabiel resultaat kan worden bereikt na de actieve parodontale behandeling. Er zijn aanwijzingen dat het effect van de nazorg zoals verleend in een algemene praktijk minder goed is om deze stabiliteit te garanderen.

Lees hier het abstractdriekops-tandenborstel

Een recent systematic review laat zien dat in gevallen waarin een zorgafhankelijk persoon wordt gepoetst door een verzorger het gebruik van een driekops-tandenborstel kan worden aanbevolen.

Lees hier het abstractMondpiercings geen sieraad voor een gezond gebit

Mensen met een mondpiercing hebben een groot risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveerde op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder

Verkeersinformatie

Utrecht werkt aan de vrije busbaan Transwijk. De busbaan Transwijk wordt onderdeel van een busbaan die loopt van Utrecht Centraal, via Papendorp naar Vleuten. De gemeente Utrecht legt hiervoor een vrije busbaan door Transwijk en Kanaleneiland aan. Onderdeel van de busbaan zijn 2 onderdoorgangen: één onder het 5 Meiplein en één onder het Anne Frankplein. De verwachting is dat de busbaan uiterlijk eind 2019 klaar is.

De voorbereidingen voor de busbaan veroorzaken ernstige verkeersoverlast. En dus ook vertraging.

Klik hier voor meer details.Storing van onze semafoon!!

Onze semafoon heeft een storing waarbij het voor ons onmogelijk is om te zien wie de semafoon heeft gebeld en wij dus niet kunnen terugbellen. Een week geleden gaf de KPN aan dat dit probleem zou zijn opgelost. Vandaag blijkt echter dat dit niet het geval is. Wij zijn vandaag (3-1-2017) opgepiept zonder dat wij in de gelegenheid zijn om terug te bellen. Onze oprechte excuses daarvoor! 

Problemen zijn per 4-1-2017 gelukkig opgelost.Liever een mond vol schuim

Tandpasta’s zonder actief schuimmiddel zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit onderzoek van Sonja Sälzer van de Universiteit van Amsterdam. 

Lees verder

gelukkig nieuw jaar

Wij wensen alle lezers van onze site een Mooi en Gezond 2017 toe!Laatste nieuws

14-11-2019

Uw nota

Onze factuur ontvangt u tot 1 januari 2020 via Fa-med. Dit is een organisatie die binnen de gezondhe...

» lees meer

Livingstonelaan 466 - 3526 JB Utrecht - T 030-2870560 - E balie@paropraktijk.nl