Tandplaque op de tanden en kiezen veroorzaakt gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden tot parodontitis waardoor kaakbot rondom de elementen verloren gaat en uiteindelijk een verhoogde mobiliteit van de elementen ontstaat.
Een tijdige behandeling kan het verlies van elementen voorkomen. Uw patiënt rekent op uw jaarlijkse controle van hun parodontium en uw notities voor de DPSI-score.
De ernst van de problemen wisselt. Voor iedereen zal er een individuele invulling van de onderstaande fasen nodig zijn. Als basis voor de behandelingen dient het 'paro-protocol' dat uit 5 onderdelen bestaat:
Bij een nieuwe patiënt wordt de toestand van het gebit uitgebreid gedocumenteerd via een functieonderzoek, parodontiumstatus en röntgenstatus. Indien wenselijk komt er een bacteriologisch onderzoek bij. De patiënt wordt uitstekend geïnformeerd over de behandeling (en de bijbehorende kosten). Hij of zij kan goed beslissen zich wel of niet te laten behandelen. De verwijzende tandarts krijgt een brief met kopie van de parodontiumstatus en de duplicaat röntgenstatus.
De meeste patiënten brengen 3 á 4 bezoeken aan de mondhygiënist voor:
We maken gebruik van ultrasone apparatuur en geven de voorkeur aan ragers en electrische borstels. Het eindresultaat is in grote mate afhankelijk van goede mondhygiëne. Daar letten we nadrukkelijk op.
De parodontoloog ontmoet de patiënt 6 t/m 12 weken na het laatste bezoek aan de mondhygiënist. Een definitief behandelplan wordt gemaakt. Met daarin verwerkt:
Daarna worden afspraken voor het vervolg gemaakt. Wanneer het resultaat uit de initiële fase voldoende is en geen verdere behandelingen nodig zijn, worden direct afspraken gemaakt voor passende nazorg.
Indien de initiële fase onvoldoende verbetering oplevert wordt chirurgie overwogen voor een stabiele eindsituatie. Aanleidingen zijn onvoldoende pocketreductie en blijvende bloedingen na sonderen, ondanks een goede mondhygiëne.
Om de resultaten van de initiële fase en eventueel de chirurgische fase zoveel mogelijk te waarborgen, wordt met de patiënt een nazorgschema opgesteld. Regelmatig controle blijft essentieel om vast te stellen hoe de parodontale situatie ontwikkelt. Nazorgbehandeling bestaat uit gerichte instructie mondhygiëne of rootplanning en curettage van de restpockets. Afsluitend wordt het gebit gepolijst.
Paropraktijk Utrecht viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Al 30 jaar is onze praktijk toonaangevend in de parodontologie. Wat hebben we bereikt sinds de oprichting in 1989 en hoe zien wij de toekomst tegemoet?
De behandeling van parodontale problemen betreft het steunweefsel van uw tanden en kiezen. Dit vergt veel tijd van uw eigen tandarts. Daarom kunt u door uw tandarts naar ons worden doorverwezen.
“Ik bied mijn patiënt de zorg die ik zelf zou willen ontvangen. Dit betekent de tijd nemen, voelen, denken en dan samen ervoor gaan!”
Afspraak maken of
meer informatie:
T 030 287 05 60
balie@paropraktijk.nl
Bezoekadres:
Livingstonelaan 466
3526 JB UTRECHT
© 2000 paro•praktijk•utrecht • Algemene voorwaarden • Disclaimer • Privacyverklaring • Onze praktijk en corona
© 2000 - 2023 Paropraktijk | / realisatie: Arjen IJff & De Goudse Wolf