Vanaf 1 september 2021 zullen Paro Praktijk Utrecht B.V. en Implantologie Utrecht B.V. worden overgenomen door Proclin.
Wij gaan dan verder als Proclin Utrecht B.V.
De overgang zal in eerst instantie vooral administratief zijn. U zult hier weinig van merken. Zo zullen we Paro Praktijk Utrecht, Implantologie Utrecht, Endo Praktijk Utrecht en Ragershop.com
als handelsnamen blijven gebruiken.
In de afgelopen 10 jaar zijn er als nieuw mondverzorgingsproduct rubber-gecoate plastic tandenstokers (GUM - softpicks) en silicone gecoate plastic tandenstokers (TEPE - Easypick) op de markt gekomen. Het ene product heeft vele kleine uitstekels en het andere rond lopende ribbels. Beide producten worden erg gewaardeerd door de gebruikers. Beide moeten echter niet verward worden met interdentale borsteltjes (ragers).
Het is interessant om te bekijken of deze mondverzorgingsproducten ook daadwerkelijk effectief zijn. Een recent gepubliceerd ‘systematic review’ met 5 geïncludeerde studies komt tot de conclusie dat deze producten voor patiënten met gingivitis een alternatief kunnen zijn. Lees hier het abstract
Effectiviteit bij parodontitis patiënten is echter niet onderzocht. Het lijkt niet aannemelijk dat als er sprake is van grote interdentale ruimtes, de rubberen/silicone tandenstokers voldoende effectief zullen zijn. Daarvoor kan toch het beste een interdentale rager gebruikt worden. Lees hier daarvoor de onderbouwing
Uit een recent rapport van de inspectie van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid blijkt dat van de onderzochte tandartspraktijken naar het oordeel van de inspecteur 98 procent één of meer coronamaatregelen heeft getroffen. Een meerderheid (61%) van de onderzochte tandartspraktijken treft maatregelen conform de richtlijn” leidraad mondzorg corona” van de KNMT. De overigen treffen in elk geval ook maatregelen zoals: 1,5m afstand waarborgen wachtkamer, handen wassen/desinfecteren, gezondheidscheck/thuisblijven bij klachten patiënten/werknemers, mondneusmaskers waar nodig, voorlichting mondeling/schriftelijk, looproutes en schorten. Zie hier voor het hele rapport.
De nieuwe Oral-B iO werd getest waarvan het verslag hier te lezen is. De Oral-B iO maakt poetsen een stuk aangenamer. De ervaring was dat na elke keer poetsen de tanden aanvoelen alsof ze net door de mondhygiënist behandeld zijn. Oral-B zou echter de app nog moeten updaten zodat er meer gebruikers zijn toe te voegen. De tandenborstel is nu maar met één telefoon te koppelen die bijhoudt hoe het gaat met je poetsgedrag.
Wij zijn van 21 december t/m 3 januari gesloten.
In dringende spoedgevallen zijn wij bereikbaar via onze semafoon (06-650 013 31); Toets nadat de semafoontelefoniste hierom vraagt uw eigen 10-cijferige telefoonnummer in en sluit u af met een hekje (#).
Wij staan vanaf 4 januari 2021 weer voor u klaar.
Fijne Feestdagen!
Deze week hebben we de 20.000ste nieuwe patiënt ingeschreven. Wij zullen deze patiënt bij het eerste bezoek passend in het zonnetje zetten.
Sinds de oprichting van onze praktijk in 1989 is ons klantenbestand gestaag gegroeid. Groeicijfers zijn natuurlijk interessant, maar het belangrijkste voor ons is dat hieruit blijkt dat er een goede samenwerking is met verwijzend tandartsen en mondhygiënisten. Wij doen ons best om in de toekomst een betrouwbaar verwijsadres te blijven waar patiënten met tandvleesproblemen optimaal behandeld worden.
Uit het onderzoek Belevingen 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek bljkt dat de fysiotherapeut en de tandarts de hoogste cijfers krijgen met respectievelijk een 8,1 en 8,0. De huisarts werd beloond met een 7,8. In 2018 bezochen 8 op de 10 volwassenen van 18 jaar of ouder de tandarts.
Wij zijn van 21 december t/m 5 januari gesloten.
In dringende spoedgevallen zijn wij bereikbaar via onze semafoon.(06-650 013 31); Toets nadat de semafoontelefoniste hierom vraagt uw eigen 10-cijferige telefoonnummer in en sluit u af met een hekje (#).
Wij staan vanaf 6 januari 2020 weer voor u klaar.
Fijne Feestdagen!
Onze factuur ontvangt u tot 1 januari 2020 via Fa-med. Dit is een organisatie die binnen de gezondheidszorg het versturen en innen van nota´s verzorgt. Ook wij maken gebruik van deze dienstverlening. Op de factuur staan de behandelingen omschreven met een code. Omdat Famed is samen gegaan met Infomedics ontvangt u na 1 januari de nota voor onze zorg van Infomedics. [Klik hier voor meer informatie over Infomedics].
Uit een analyse van onderzoeksgegevens van een project onder schoolkinderen in Brazilie is gebleken dat als een melkkies voor de leeftijd van 8 jaar wordt getrokken er een grotere kans is in afwijkingen in de stand van de blijvende kies. Behoud van melkelementen tot na de leeftijd van 8 jaar of totdat deze spontaan verloren gaan moet worden nagestreefd om de noodzaak voor orthodontische correctie te verminderen.
Lees hier het abstract van het artikel
In een recent systematic reveiw laat Philippe Hujoel zien dat dagelijkse mondhygiene zonder fluoride niet bijdraagt aan een reductie van de incidentie van caries. De auteurs waarschuwen dan ook voor het gebruik van tandpasta's zonder fluoride. Ze noemen het zelfs gevaarlijk als het dieet van degene die hiervoor kiest suikers bevat. Klik hier voor het abstract
Een tandartspraktijk die gecertificeerd is moet monitoren op zijn primaire processen om te kijken of vooraf gestelde doelen behaald worden. In de Paro Praktijk Utrecht werd als gewenst einddoel van de actieve niet-chirurgische parodontale therapie gesteld dat na behandeling de pocketdiepte ≤ 5 mm moest zijn om van succes te spreken. Er is in een periode van 3 jaar bijgehouden of dit eindresultaat ook werd behaald.
In een recent Meta-Review van Cees Valkenburg, dat is gepubliceerd in Periodontology 2000, wordt de literatuur met betrekking tot tandpastas samengevat. Hieruit komt naar voren dat tandpastas met active ingredienten, zoals bijv. tinfluoirde en triclosan, een extra bijdrage geven aan het verminderen van tandplaque en tandvleesontsteking. Klik hier voor het volledige artikel.
Fluoride heeft een gunstige effect mbt cariës (tandbederf) preventie. Dit artikel, die op dentalinfo is gepubliceerd, geeft een wetenschappelijke uitleg over het gebruik van fluoride in de tandheelkunde.
Autotransplantatie is een waardevolle tandvervangende techniek voor patiënten met ontbrekende gebitselementen. Meer over autotransplantatie leest u hier. De Paro Praktijk Utrecht biedt deze innovatieve mogelijkheid van tandheelkundige zorg aan.
Stel, het lukt je om daadwerkelijk je tanden te gaan stoken. Dat had je allang moeten doen, maar er is een bepaald soort midlife-mindset voor nodig om zo’n plan ook door te zetten. Lees de ironie in de Volkskrant.
Er is inmiddels redelijk wat literatuur bekend die een associatie beschrijft tussen parodontitis en erectiestoornissen.
Klik hier voor een recent overzicht.
Wij willen er op wijzen dat het een statische associatie betreft waarvan het biologisch mechanisme nog onderzocht moet worden. Of het om een causaal verband gaat of dat het een zogenaamd 'spurious relationship' is moet toekomstig onderzoek uitwijzen. Tot die tijd vinden wij dat de associatie niet teveel uitvergroot moet worden.
VGZ zet de mondgezondheid van haar verzekerden op het spel door tandwortelimplantaten zonder wetenschappelijke onderbouwing als verplichte verstrekking aan haar verzekerden voor te schrijven.
Klik hier voor het persbericht van de NVOI.
Op 19 juni 2020 vindt het lustrumcongres van de Paro Praktijk Utrecht en Implantologie Utrecht plaats. Op die dag worden 30 jaar parodontologie en 12,5 jaar implantologie in de regio Utrecht samen feestelijk en vakinhoudelijk gevierd.
Volg de organisatie van het congres via deze link
Wij hanteren de tandartstarieven die voor 2019 zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Klik hier voor meer informatie.
Een recent literatuuronderzoek laat zien dat ingredienten in tandpasta de vorming van tandplak onderdrukken. In dit onderzoek werd er 4 dagen niet gepoetst maar wel gespoeld met tandpasta opgelost in water. In vergelijking met spoelen met alleen water was er na 4 dagen bij het gebruik van de oplossing van tandpasta minder tandplak aanwezig.
Klik hier voor de samenvatting
Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de rol van het gebit en de mondmusculatuur als het gaat om gemak waarmee een blaasinstrument bespeelt kan worden en de kwaliteit van de toon die daarmee geproduceerd wordt. Volgens de uitkomsten van een recent systematic review lijkt een klasse-I-relatie zonder malocclusie geschikt te zijn voor elk type blaasinstrument.Bovendien komt duidelijk naar voren dat hoe extremer de malocclusie is, hoe sterker het interfereert met de prestaties en embouchure comfort van blaasmuzikanten.
Parodontitis en Diabetes hebben een relatie die in twee richtingen gaat. Parodontitis is van invloed op de glucosespiegel in patienten met diabetes en diabetes is van invloed op de gezondheid van het tandvlees. Een recente systematic review van Laura Ziukaite heeft geinventariseerd wat de prevalentie is van diabetes onder parodontitis patienten. Het blijkt dat in vergelijking met patienten zonder parodontitis er relatief meer diabetes wordt aangetroffen. Verder bleek dat het aantal mensen dat zich bewust was van het feit dat ze diabeet waren veel minder was dan als je dat klinisch ging onderzoeken. Er is dus redelijk wat ongediagnosticeerde diabetes. Wel is de prevalentie van diabetes onder parodontitis patienten erg regio afhankelijk. In Europa kwam dit met gemiddeld 4.3% niet boven het landelijk gemiddelde voor diabetes uit terwijl dit in landen uit Azie gemiddeld 17.2% was.
Lees hier het abstract
Wij wensen onze patienten en de lezers van deze site een gelukkig en vooral gezond 2018 toe!
Met ingang van 1 januari 2018 zijn er een aantal zaken rondom parodontologische behandelingen veranderd. Zo zijn ondermeer de prestatieomschrijvingen van de parodontale nazorg aangepast en wordt er niet langer onderscheid gemaakt tussen behandelingen die door tandartsen of mondhygiënisten worden uitgevoerd.
Welke plek neemt de monddouche in bij het interdentaal reinigen?
Wat is de stand van de wetenschap?
Een recent literatuur onderzoek laat zien dat de prevalentie en kans op diabetes hoger is binnen parodontitispopulaties in vergelijking met mensen zonder parodontitis. Klik voor het abstract hier
De Soft-Pick advanced is een interdentale reiniger, vergelijkbaar met een tandenstoker, met een plastic kern met rubberen omhulsel. Als onderdeel van haar promotie-onderzoek evalueerde Nienke Hennequin-Hoenderdos de effectiviteit van de plastic-rubberreiniger in vergelijking met een kleine interdentale rager. Jonge gezonde proefpersonen met ontstoken tandvlees gebruikten beide producten gedurende vier weken. Door het gebruik van de plastic-rubberreiniger was er sprake van een significant grotere afname van tandvleesbloeding dan bij het gebruik van de rager. Ook veroorzaakten de plastic-rubberreinigers minder kleine tandvleesbeschadigingen dan de ragers. Volgens de proefpersonen waren ze ook prettiger in gebruik.
Lees hier het abstract
In een onderzoek onder tweelingen bleek de variatie in samenstelling van de microflora van de mond vooral beinvloed te worden door omgevingsfactoren. Voor sommige groepen bacterien bleek dat ook genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan van het microbiome. Echter voor de bacterien die geasscieerd worden met caries werd zo'n erfelijk verband niet gevonden.
Lees hier het abstract
Op 8 september werd het nieuwe Gouden Boekje 'Wiwi Wit - het leven van een kindertand' gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Met dit boekje raken kinderen van 4-8 jaar, de doelgroep waarin een optimale mondverzorging van jongs af aan dient te worden gestimuleerd, op een leuke manier vertrouwd met tandarts en mondhygiënist. Vooral het belang van napoetsen wordt benadrukt. Het boekje is op initiatief van mondhygiënisten Yvonne Buunk-Werkhoven en Dagmar Else Slot geschreven en geïllustreerd door Marion Bloem.
Een Gouden Boekje is voor velen een ‘oude bekende’. Het eerste Nederlandse Gouden Boekje, 'Pietepaf, het circushondje', verscheen in 1953. Momenteel geeft uitgeverij Rubinstein de boekjes uit. De stevige, gekartonneerde boekjes met een gouden rug en de verhaaltjes zijn voor kleuters en peuters heel makkelijk te hanteren. Klik hier voor meer informatie.
Een recent systematic review toont aan dat bij mensen met parodontitis een professionele behandeling de mondgeur doet verbeteren. Dat bleek onafhankelijk van andere factoren.Onze zorg is dus niet alleeen goed voor het tandvlees maar zorgt ook voor een frissere adem. Klik hier voor het abstract
Deze conclusie werd door de ACTA onderzoekers getrokken op basis van literatuuronderzoek naar de effecten van whiteningtandpasta. Uit drie databases werden daarvoor 851 artikelen gevonden, waarvan 21 artikelen bruikbaar bleken om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Hierin werden 32 vergelijkingen gemaakt naar het witmakende effect van whitening- en normale tandpasta. Dat betrof onderzoek met 27 tot 110 proefpersonen. Whiteningtandpasta boekte daarbij betere resultaten.
Een slechte adem in de ochtend is een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Volgens ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs bestaat er een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen’.
In een recent artikel hebben we de 10-jaars resultaten van de door ons geleverde nazorg geëvalueerd. De conclusie is dat wij met 3-4 maandelijkse professionele zorg van onze mondhygiënisten is staat zijn de conditie van het parodontium stabiel te houden.
Mensen met een mondpiercing hebben een groot risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar onderzoek. Ze promoveerde op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.
Een recent systematic review laat zien dat in gevallen waarin een zorgafhankelijk persoon wordt gepoetst door een verzorger het gebruik van een driekops-tandenborstel kan worden aanbevolen.
Recent literatuur onderzoek laat zien dat met nazorg via een praktijk gespecialiseerd in parodontologie, een stabiel resultaat kan worden bereikt na de actieve parodontale behandeling. Er zijn aanwijzingen dat het effect van de nazorg zoals verleend in een algemene praktijk minder goed is om deze stabiliteit te garanderen.
Utrecht werkt aan de vrije busbaan Transwijk. De busbaan Transwijk wordt onderdeel van een busbaan die loopt van Utrecht Centraal, via Papendorp naar Vleuten. De gemeente Utrecht legt hiervoor een vrije busbaan door Transwijk en Kanaleneiland aan. Onderdeel van de busbaan zijn 2 onderdoorgangen: één onder het 5 Meiplein en één onder het Anne Frankplein. De verwachting is dat de busbaan uiterlijk eind 2019 klaar is.
De voorbereidingen voor de busbaan veroorzaken ernstige verkeersoverlast. En dus ook vertraging.
Onze semafoon heeft een storing waarbij het voor ons onmogelijk is om te zien wie de semafoon heeft gebeld en wij dus niet kunnen terugbellen. Een week geleden gaf de KPN aan dat dit probleem zou zijn opgelost. Vandaag blijkt echter dat dit niet het geval is. Wij zijn vandaag (3-1-2017) opgepiept zonder dat wij in de gelegenheid zijn om terug te bellen. Onze oprechte excuses daarvoor!
Problemen zijn per 4-1-2017 gelukkig opgelost.
Wij wensen alle lezers van onze site een Mooi en Gezond 2017 toe!
Tandpasta’s zonder actief schuimmiddel zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit onderzoek van Sonja Sälzer van de Universiteit van Amsterdam.
In een news item van hand van Jeff Don voor de Associated Press in de US wordt uitgebreid ingegaan op de wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van dental floss. Klik hier voor de voor de video. Maar let op! - Het gebrek aan bewijs betekend niet dat floss niet effectief is. Er is op dit moment echter onvoldoende bewijs dat het meer doet dan tandenpoetsen alleen.
Uit een recente systematic review van Cees Valkenburg blijkt dat het gebruik van tandpasta niet bijdraagt aan meer plaque verwijdering dan alleen het gebruik van de tandenborstel. Klik hier voor het abstract. De rol van tandpasta lijkt daarom vooral te liggen in het voorkomen van gaatjes in het tegengaan van verkleuringen van de tanden.
Op het recente lustrumcongres van de NVvP werd een Pedx talk opgenomen waarin recente inzichten over de rol van de tandarts met betrekking tot diabetes wordt besproken. Klik hier voor de video zoals beschikbaar op YouTube.
Met een prachtige metafoor presenteerde Michiel de Cleen op het lustrumcongres van de NVvP zijn Pedx talk over het verschil tussen een gewone tandvlees pocket en een pocket die als oorsprong een ontsteking aan de wortelpunt heeft. Klik hier voor de video en je vergeet het verschil nooit meer.
In een prachtige animatie film wordt de mogelijke relatie van parodontitis met andere systemische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes zichtbaar gemaakt.
De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) presenteerde vandaag op haar lustrumcongres in Hoorn de nieuwe folder 'is een mondspoelmiddel iets voor mij?' De folder is tot stand gekomen nadat er eerst uitgebreid literatuuronderzoek is gedaan om de aanbevelingen die in de folder gedaan worden te kunnen onderbouwen. Er blijkt zeker een plaats voor spoelmiddelen bij de dagelijkse mondverzorging. Er zijn diverse indicatiegebieden die apart besproken worden.
Achterin de folder staat een duidelijk overzicht van actieve ingrediënten. Daarmee kan de consument zelf naar de winkel gaan en de etiketten van de diverse spoelmiddelen bestuderen. Maar het nut van een mondspoelmiddel kan natuurlijk ook overlegd worden met tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent.
Wie bereid is zo’n 4000 euro uit te geven kan de nieuwe tandenborstel die Reinast ontwikkelde aanschaffen. Gemaakt van lichtgewicht titanium is deze verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, namelijk titanium, champagne, rosé en mat zwart. Met vervangbare borstelkopjes gaat deze tandenborstele een leven lang mee.
Voor meer informatie zie: www.reinast.com
Recent onderzoek van Nienke Hennequin laat zien dat niet afgeronde tandenborstelharen meer schade aan het tandvlees verzoorzaken dan haren die afgerond zijn.
Klik hier voor de link naar het abstract
In 1989 verscheen
de eerste publicatie over de combikuur. Door twee antibiotica te combineren werd in sommige gevallen spectaculaire verbeteringen in de conditie van het tandvlees geconstateerd.
Er is sindsdien wereldwijd veel onderzoek naar deze 'Dutch cocktail' gedaan. Er kan gerust gesteld worden dat de toevoeging van systemische antibiotica aan de parodontale therapie een enorme verschuiving in de aanpak van tandvleesproblemen heeft teweeg gebracht. Dina Zandbergen heeft alle onderzoeken die sinds 1989 zijn gepubliceerd op systematische wijze samengebracht in een mooi overzichtsartikel.
Klik hier voor de link naar het volledige manuscript
Met oil-pulling spoel je olie met een soort trekkende en duwende beweging tussen je tanden en kiezen door, voor maar liefst 15-20 minuten.
Heeft dit nut? Klik op deze link om het achtergrond verhaal hiervan te lezen.
Het is bekend dat plantenextracten ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Recent laboratorium onderzoek laat zien dat wilde bosbessen potentiële eigenschappen bevatten die mogelijk gunstig zijn bij de behandeling van parodontitis.
De vraag is natuurlijk of uit onderzoek gaat blijken dat dit in de dagelijkse praktijk ook een verschil uit maakt. Voordat u nu tot het nuttigen van grote hoeveelheden bosbessen overgaat lijkt het verstandig dit laatste eerst af te wachten.
Klik voor het complete artikel op deze
link
In een recent gepubliceerd artikel wordt geëvalueerd wat de bijdrage is van tandbederf (cariës) en ontstoken tandvlees (parodontitis) aan het verlies van tanden en kiezen. Dit onderzoek maakt deel uit van het Java Project on Periodontal diseases, waarin 24 jaar lang een groep theeplukkers wordt gevolgd die geen toegang hadden tot reguliere tandheelkundige zorg. Het blijkt dat tandbederf de belangrijkste oorzaak was van gebitsverlies en dat mannen de meeste tanden en kiezen verloren.
Klik voor het abstract
hier
Recent onderzoek van ACTA heeft laten zien dat een mild geformuleerde tandpasta (Zendium) net zo effectief is als een tandpasta waaraan ondermeer als schuimmiddel een detergent (SLS) is toegevoegd. Het is bekend dat het juist deze schuimmiddelen zijn die mensen gevoelig maken voor aften. De milde formulering van een tandpasta reduceert de gevoeligheid voor het ontstaan van deze pijnlijke plekjes op de slijmvliezen. Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek.
Recent onderzoek laat zien dat een slechte dagelijkse mondhygiene geassocieerd is met een hoge bloeddruk. Voor de samenvatting klik hier
‘s Morgens een slechte adem hebben is een probleem waar bijna de helft van de bevolking mee wordt geconfronteerd. Je hebt niet alleen een stinkende mondlucht, maar meestal óók een droge en vieze smaak in de mond. Hier kun je wat tegen doen.
Recent onderzoek van Evelien van der Sluijs laat zien dat het drinken van een glas water of de mondspoelen met water de slechte adem doet verminderen. klik hier voor de samenvatting van het onderzoek
Een recent systematic review van Dagmar Slot geeft aan dat er voor een mondspoelmiddel met Chloorhexidine, CPC en zink het meeste wetenschappelijk bewijs is. Op grond van een analyse van de kwaliteit van het onderliggende onderzoek wordt de aanbeveling om een dergelijk product te gebruiken als' zwak' bestempeld. Klik voor abstract hier
Wij zoeken een parttime tandartsassisstent (3 dagen-fulltime bespreekbaar) met de volgende eigenschappen:
- Representatieve uitstraling
- Goede communicatieve vaardigheden
- Goed kunenn samenwerken in een team
- Grote mate van zelfstandigheid
- Opleiding en/of ervaring is vereist
Vrijdag 20 maart, is het World Oral Health Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een goede mondverzorging en een gezonde mond. Zowel lokaal als internationaal worden activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Smile for Life’.
Een recent, door Nienke Hennequin gepubliceerd systematic review, kijkt naar de prevalentie van complicaties rondom tong en lip piercings.
Een recent onderzoek van onafhankelijke onderzoekers aan de universiteit van Göteborg in Zweden hebben bij een willekeurig geselecteerde groep patiënten het korte- en langetermijnsucces van implantaten bestudeerd.
"Het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandelplan moet door de tandarts gebeuren. Dat is essentieel voor de kwaliteit van de zorgverlening en daarmee in het belang van de patiënt." Dit stelt KNMT-voorzitter Aad van der Helm. Op dit moment is het wettelijk toegestaan dat niet-tandartsen een algehele diagnose stellen, mits bekwaam. De tandarts is academisch opgeleid en overziet het gehele spectrum van de mondzorg. Vanwege het maatschappelijke belang hiervan gaat de KNMT hierover het gesprek aan met de politiek.
Recent is een geheel herziene versie verschenen van het boek ‘De stille kracht van ultrasoon’. Er is hard aan gewerkt door de auteurs Fridus van der Weijden, Marcel van der Zwet en Luc van der Sluis. Het fotomateriaal is verzorgd door Albertjan Duijn van ACTA en het boek is prachtig vormgegeven door Beebs van Riessen. Het is een compleet boek geworden waarin ook informatie is te vinden over ergonomie en de airflow die vaak gecombineerd wordt met ultrasoon. Wij bevelen dit boek van harte aan voor studenten, tandartsen en mondhygiënisten.
In November 2014 werd in 'La Granja' in Spanje de XI European Workshop on Periodontology georganiseerd. Het overkoepelend onderwerp was ''Effective Prevention of Periodontal and Peri-implant diseases'.
In November 2014 werd in 'La Granja' in Spanje de XI European Workshop on Periodontology georganiseerd. Het overkoepelend onderwerp was ''Effective Prevention of Periodontal and Peri-implant diseases'
Voor alle lezers de beste wensen voor 2015!
Nu de dagen lengen en het kouder wordt wensen wij u alvast -Fijne Feestdagen-!
De vergoeding voor een klikgebit in 2015 is 100% vanuit de basisverzekering minus een eigen bijdrage van € 125,- euro per kaak. Met een aanvullende verzekering heeft u soms recht op een (gedeeltelijke) vergoeding voor deze eigen bijdrage.
Houdt er wel rekening mee dat er een eigen risicico aan de basisverzekeing is verbonden. Het door de rijksoverheid bepaald verplicht eigen risico voor 2015 is € 375,-. Ook is het van belang dat er vooraf toestemming gevraagd wordt aan de zorgverzekeraar waarbij een begroting voor de behandeling wordt verstrekt en er een behandelplan is opgemaakt. Onze medewerkers dienen graag de aanvraag voor u in bij uw zorgverzekeraar..
In toenemende mate worden verzoeken om de vergoeding van parodontale zorg voor medisch gecompromitteerde patiënten afgewezen. Een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland ontkent de relatie tussen diabetes en parodontitis. Lees hier verder
bron: dental tribune
Is Nederland een walhalla voor buitenlandse tandartsen? Dat vraagt het tv-programma Altijd Wat zich af in de uitzending van maandag 27 oktober 2014. Aanleiding voor de uitzending zijn klachten van patiënten over hun buitenlandse tandarts.
Op 1 januari 2015 zal niets wijzigen aan de eigen bijdrage voor klikgebitten. Op zijn vroegst verandert er iets per 2016.
Tandartsen luiden de noodklok nu een groeiend aantal patienten verminkt terugkomt van tandartsbehandelingen in landen zoals Turkije en Hongarije.
De Amerikaanse tandarts dr. John Kois hield een inspirerend betoog op het recente jubileumsymposium 24 mei j.l. van de Paro Praktijk Utrecht en de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen. Klik hier voor een uitgebreid congres verslag.
De kern van zijn lezingen was: “Werk volgens een gerichte risicoanalyse.” Klik hier voor de vragenlijst die hij die dag introduceerde.
Melk in de thee vermindert de bruine aanslag op het gebit die veroorzaakt wordt bestanden uit de thee. Het is de stof caseine die hiervoor verantwoordelijk is. Lees hier verder
Parodontologie: daar kun je niet omheen. Want geen enkel ander onderdeel van de tandheelkunde heeft zoveel raakvlakken met de restauratieve tandheelkunde en is tegelijkertijd zo nauw gerelateerd aan de algemene gezondheid van de patiënt.
Waren alle deelnemers naar Ermelo gekomen vanwege de viering van het 25-jarig bestaan van Paropraktijk Utrecht en Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen of vanwege de spreker, dr. John Kois? Hoe dan ook zat de zaal van hotel 'Heerlickheijd van Ermelo' op 24 mei met vijfhonderd deelnemers vol en konden belangstellenden amper nog een parkeerplek vinden. Lees hier verder bij NT nieuws.
In een recent review onderzoekt Jeroen Zweers de literatuur op definities en dimenties van parodontale biotypes.
Op donderdag 5 juni neemt de Tweede Kamer een belangrijk besluit over het afschaffen van het recht van burgers om zelf een zorgverlener te kiezen. Dit recht wordt bepaald in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet en is een recht voor patiënten waar wij als praktijk een groot voorstander van zijn.
Er zijn nog slechts 25 plaatsen beschikbaar. Schrijf u snel in als u John Kois niet wilt missen.
Stamcellen uit de tandzenuw kunnen gestimuleerd worden om uit te groeien tot hersencellen. Na een korte behandeling in het laboratorium zijn de stamcellen in staat complexe netwerken te vormen, vergelijkbaar met zenuwnetwerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Adelaide
Bijna de helft - 49 procent - van de Nederlanders ziet de zorgkosten voor de tandarts en/of fysiotherapie het liefst terugkomen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook al wordt hierdoor de basisverzekering voor iedereen duurder. Een derde vermijdt op dit moment deze zorg. Achttien procent vindt dat het basispakket klein en betaalbaar moet blijven. Dat blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 1709 respondenten.
Op 12 April a.s. organiseert Marbus Tandtechniek een Open Huis over de mogelijkheden van een klikgebit. Daarbij zullen onze implantologen aanwezig zijn.
Een recente systematic review van Dagmar Else Slot bevat een meta-analyse naar het effect op de pocketdiepte, klinisch aanhechtingsniveau en de bloedingsneiging van de diode laser als toevoeging aan de initiele parodontale behandeling.
Een slimme tandenborstel van Oral-B geeft de gebruiker een persoonlijk borsteladvies.
De wereldwijde verwaarlozing van mondgezondheid’ is de verontrustende titel van het proefschrift van Habib Benzian. Is het, ondanks alle medische vooruitgang, nog steeds zo slecht gesteld op dentaal gebied? Benzian vindt van wel, net als Bella Monse, die gelijktijdig promoveerde op initiatieven voor een betere mondgezondheid op de Filipijnen.
Een oudere met een beperkte kauwfunctie en kauwactiviteit heeft een slechter geheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Roxane Weijenberg. Zij onderzocht het effect van een toegenomen kauwactiviteit op de cognitie en kwaliteit van leven van ouderen met dementie.
Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2014!
Voor dringende, spoedeisende gevallen
Eind jaren tachtig werd met het aannemen van het reglement tandarts-parodontoloog door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie de gedifferentieerde tandarts met specifieke kennis op het gebied van tandvleesproblemen een feit. In 1989 openden in Utrecht pioniers op dit vakgebied de deuren van hun Praktijk voor Parodontologie.
Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2014!
Voor dringende, spoedeisende gevallen
Wij zijn op zoek naar een mondhygiënist die ons team wil komen versterken.
De rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het experiment met vrije tandartstarieven waren ondeugdelijk en misleidend. Dat is gebleken uit onafhankelijk onderzoek door het gerenommeerde onderzoeksbureau Milliman in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).
Tijdens het congres De tand in al zijn facetten II heeft de NVT de Dentz-medaille uitgereikt. Het is voor het eerst in tien jaar dat deze hoogste tandheelkundige onderscheiding wordt toegekend.
Aanvullende zorgverzekeringen gaan volgend jaar minder zorg vergoeden. Dat blijkt uit een analyse van aanvullende zorgpakketten van Zorgkiezer.nl.
Op dit moment is de Nederlandse zorgautoriteit (NZA) bezig met diverse kostenonderzoeken binnen de zorg. Het onderzoek voor het bepalen van de tandartstarieven van 2014 is niet voltooid.
Vegetariërs hebben gemiddeld minder diepe pockets, bloeden minder na het sonderen van de pocket, hebben een lagere periodontal screening index (PSI), minder loszittende en minder ontbrekende elementen dan mensen die wel vlees eten.
Met het mondzorgpakket van ixorg krijg je goede en betaalbare mondzorg en heb je de tandartskosten zelf in de hand. Bij ixorg bouw je zelf budget op en daarmee betaal je alleen voor de tandheelkundige zorg die je werkelijk krijgt. Het geld dat je overhoud blijft van jezelf. Voor gebitsschade door ongevallen heeft ixorg bovendien een hele complete verzekering.
Er moeten meer tandartsen en mondhygiënisten worden opgeleid in Nederland. Dat adviseert het Capaciteitsorgaan aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Het orgaan ziet de vraag naar mondzorg in de toekomst toenemen en vindt bovendien dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van de instroom van tandartsen uit het buitenland.
Het verdient aanbeveling om vrouwen voor of in het begin van hun zwangerschap te controleren op parodontitis. Dat stelt Alina Kunnen (UMCG) op basis van haar promotieonderzoek.
Dat is een van de uitkomsten van een intern onderzoek van de organisatie VvAA, die meer dan 111.000 professionals als medici, paramedici en zorginstellingen representeert.
De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) stapt per direct uit de klankbordgroep van het kostenonderzoek mondzorg, dat in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt uitgevoerd.
Uit een recent gepubliceerd case-report blijkt dat orale sex een oorzaak kan zijn van een een rode afwijking op het palatum. Voor link zie hier
Onderzoek gepubliceerd in de Journal of Alzheimer's Disease wijst erop dat mensen met een slechte mondhygiëne een groter risico lopen op het krijgen van de ziekte van Alzheimer.
Wetenschappers van de University of Central Lancashire ontdekten een bacterie, genaamd Porphyromonas gingivalis, in de hersenen van patiënten met Alzheimer. De bacterie wordt normaal gesproken geassocieerd met een chronische mondziekte parodontitis.
Het gemiddelde rapportcijfer dat tandartsen van hun patiënten krijgen in 2012 is een 7,9. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Voor veel mensen helpt één keer per jaar professionele gebitsreiniging om het risico op tandverlies te verkleinen.
Als ouders bij hun kinderen goed de tanden te poetsen zal dit op de lange termijn waarschijnlijk effectiever en goedkoper zijn dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen.
Recent onderzoek van Martijn Rosema laat zien dat het niet zozeer de leeftijd van de tandenborstel is die de effectiviteit bepaald, maar veel meer de mate waarin de de tandenborstelharen zijn omgebogen.
Een recent literatuur onderzoek van Sokratis Katsamakis laat zien dat MTA als endodontische afsluiting biocompatibel is en de cementogenese bevordert.
Onderzoek uitgevoerd in de Paro Praktijk Utrecht laat zien dat het gebruik van de Nd:YAG laser in de nazorg van parodontitis patienten geen toegevoegde waarde heeft.
Op 25 mei 2013 organiseert Marbus Tandprothetisch Centrum in samenwerking met Implantologie Utrecht een OPEN HUIS van 10:00 - 15:00 uur. Als speciale open huis ACTIE zal de eigen bijdrage voor het klikgebit ( € 125,- per prothesedeel) aan u worden terugbetaald.
Zaterdag 20 april vindt de Landelijke Dag van de Mondhygiënist plaats. Deze dag is georganiseerd op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM), de beroepsvereniging voor mondhygiënisten in Nederland.
In Western society, toothbrushing was introduced as a daily oral care habit in the 18th century, although it took a while for it to become common practice.
Tweede Kamerleden van onder meer CDA, SP en GroenLinks geven aan tegen de wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet te stemmen. De NMT heeft met Kamerleden contact gehad over de gevolgen voor de patiënt van deze wijziging. De geuite zorgen over de positie van de zorgverzekeraars en de gevolgen voor patiënten stonden daarin centraal.
Een uitspraak van het Tuchtcolleges van januari 2013 laat zien dat de scheidslijn tussen wat is wel en niet geoorloofd is soms scherp kan zijn. Zie hiervoor een uitspraak 15 januari 2013 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te ’s-Gravenhage: Berisping tandarts voor nalatigheid na doorverwijzing naar mondhygiënist
Labyrint is hét wetenschapsprogramma op Radio 1 en wordt elke zondagavond live uitgezonden vanuit Hilversum. Heeft u ook een interessante vraag waar u het antwoord maar niet op vindt? Stuur hem dan naar labyrintradio@vpro.nl. Geen vraag is hun te gek! In de rubriek 'Post' stellen luisteraars hun vragen aan een wetenschapper.
Indien een chloorhexidine mondspoelmiddel wordt gebruikt na het tandenpoetsen met een SLS-houdende tandpasta is de werking van chloorhexidine niet minder. De mate waarin de vorming van tandplaque werd geremd bleek niet afgenomen onder normale gebruiksomstandigheden.
Informatie betreffende tarieven en omschrijvingen kunt u vinden op www.allesoverhetgebit.nl. Op deze site kunt u ook terecht voor het vergelijken van zorgverzekeraars.
The EuroPerio symposium on 'maintenance of dental implants' is now live on the US dentalcare.com site. This continuing education course presents information on the maintenance of dental implants, including: 1) how to probe dental implants; 2) approaches to clean dental implants professionally during maintenance and peri-implantitis treatment; and 3) home care options for dental implants.
Het experiment met de vrije tarieven in de mondzorg stopt. De Nederlands Zorgauthoiriteit (NZa) voert vanaf januari 2013 weer overheidsgereguleerde tarieven in.
Plaque control is the cornerstone of the prevention and control of periodontal disease and caries. However, although salivary flow has some limited potential in cleaning debris from interproximal spaces and occlusal pits, it is less effective in removing and/or washing out plaque, and natural cleaning of the dentition by physiological forces—that is movement of the tongue and cheeks—is virtually non-existent. Lees hier verder.
Dentalcare.com heeft op haar website een aantal interessante webinars staan waaronder de presentaties van een Nederlandse groep over 'Nazorg rondom Implantaten'.
In Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie staat een kort verslag van een recent onderzoek
Kerstin Öhrn als editor van de International Journal Dental Hygiene
In de media gonst het over 'te dure' tandartsen.
De Utrechtse wijk Kanaleneiland is rond 22.00 uur weer gedeeltelijk vrijgegeven.
Omdat tot laat in de avond de Livingstonelaan volledig en hermetisch was afgesloten en er onduidelijkheid was of de parodontologie praktijk op maandag 23 juli bereikbaar zou zijn werd door ons besloten alle clienten op de hoogte te stellen en de behandelingen te annuleren.
Vanaf dinsdag 24 juli zijn wij weer geheel bereikbaar voor onze clienten. Houdt wel rekening met het feit dat een deel van de Livingstonelaan nog steeds is afgesloten!
De asbest afzetting is opgeheven.
In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is de politie vanmiddag begonnen met het ontruimen van 48 woningen nadat eerder deze week in twee woningen asbest was ontdekt. Een groot gebied rond de straat is afgezet. Een woordvoerster van de gemeente Utrecht roept alle buurtbewoners op om binnen te blijven. Experts zijn momenteel bezig met metingen op asbest van een groot aantal andere woningen in het gebied.
In het kader van het 45 jarig lustrum van de NVM brengt het
International Journal of Dental Hygiene in augustus een special issue uit.
Kom gerust naar onze praktijk
Gewrichtspijn kan worden veroorzaakt door slechte mondgezondheid.
Tijdens dit congres organiseerde P&G in samenwerking met ACTA een symposium over nazorg bij implantaten
Kan de airflow het glazuur en dentine aantasten?
Hoe vaak mag je de airflow gebruiken zonder schade aan te richten?
Veel mondzorgaanbieders blijven met hun prijzen in de buurt van de prijzen van vorig jaar. Dat blijkt uit eerste onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit.
De borstelharen van tandenborstels varieren in lengte en wizje waarop ze geplaatst zijn.
Namens het gehele team wensen wij u een Voorspoedig en Gezond 2012
In Westerse landen zijn perfecte, rechte, en witte tanden al jaren de norm.
Vanaf 9 januari 2012 bent u weer van harte welkom.
In spoedeisende gevallen zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Komend jaar zullen alle premies van de aanvullende tandartsverzekeringen stijgen.
Complicaties bij patiënten met orale implantaten.
Aanbevelingen voor periodiek preventief onderzoek
In Mei 2011 verzorgde Fridus van der Weijden een lezing voor Australische tandartsen over het onderwerp 'Ultrasone gebitsreiniging'.
In een compleet overzicht beschrijft Nienke Hennequin wat er toe nu toe aan case-reports is beschreven aangaande complicaties als gevolg van mondpiercings.
In een recent artikel beschrijft Victoria Ntrouka een aantal reingingsmiddelen om een implantaat oppervlak te ontdoen van bacterien.
In een systematic review vergelijkt Martijn van Leeuwen deze twee spoelmiddelen op basis van de beschikbare literatuur.
Recent onderzoek laat zien dat de waterflosser (voormalig 'waterpik') een effectief alternatief is voor floss.
Recent onderzoek evalueert het additionele effect van een Nd:YAG laser bij de initiele behandeling van parodontitis.
Dankzij uitbreiding in extra behandelkamers en vakkundig personeel,
kunnen wij u (met gepaste trots) melden dat er op dit moment geen wachttijden meer zijn!
Een recente publicatie geeft een overzicht van verschillende systematic reviews en komt zo tot een aanbeveling inzake de huidige stand van zaken omtrent mondhygiene.
Onder lezerspost in het december nummer 2010 van het NT staat een reactie op een recent artikel over zygoma implantaten
Uitbreiding van de Paro Praktijk Utrecht in het 2010 december nummer van het blad 'de Architect'.
In dit prestigieuse blad is recent een overzichtsartikel verschenen dat de huidige stand van zaken omtrent mondhygiëne samenvat.
In deze systematic review wordt de literatuur gescreend die de mogelijke bijwerkingen van een oscillerende/roterende elektrische tandenborstel (bijv. Braun/Oral-B) onderzoekt.
In dit systematic review zet Anne Marie ten Heggeler de wetenschappelijke onderbouwing op een rij.
In een recent systematic review vergelijkt Martijn van Leeuwen het effect van deze twee spoelmiddelen op plaque en gingivitis.
Recent onderzoek vergelijk een 'multi-level' tandenborstel ten opzichte van de standaard vlakke tandenborstel welke door de ADA is ontwikkeld.
Spoelen met chloorhexidine kan leiden tot een gezwollen parotis speekselklier.
CPC wordt veel in spoelmiddelen gebruikt. Dit onderzoek beschrijft een nieuw middel (van de firma Dentaid) met een concentratie van 0.07% en een optimale beschikbaarheid.
Dit onderzoek vergelijkt 0.12% Chloorhexidine tandpasta-gel en 1% chloorhexidine gel.
Zijn waterstofperoxide bevattende mondspoelmiddelen effectief?
Het effect van hexetidine mondspoelmiddel op plaque en gingivitis.
In een zojuist gepubliceerd artikel vergelijkt Faiza Afennich Hexitidine (Hextril) met een placebo of chloorhexidine spoelmiddel
In een recent artikel beschrijft Marjolein van der Sleen het effect van tongpoetsen op slechte adem en tongcoating.
In een recent systematic review vergelijkt Claire Berchier 0.12% met 0.2% Chloorhexidine.
Wordt je gebit schoner gepoetst met behulp van een elektrische tandenborstel?
Is het aanraden van een tongreiniger evidence based?
Preventie is de basis van mondhygiënische zorg, daar zijn mensen het wereldwijd over eens.
Er is momenteel een vacature voor een mondhygienist.
Het is zover!
U bezoekt op dit moment de volledig nieuw vormgegeven website van de Paro Praktijk Utrecht. Met een design dat aansluit bij onze verbouwde praktijk.
De Paro Praktijk Utrecht breidt uit van
7 behandelkamers naar 11 om u nog beter
van dienst te kunnen zijn.
Paro Praktijk Utrecht viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Al 30 jaar is onze praktijk toonaangevend in de parodontologie. Wat hebben we bereikt sinds de oprichting in 1989 en hoe zien wij de toekomst tegemoet?
De behandeling van parodontale problemen betreft het steunweefsel van uw tanden en kiezen. Dit vergt veel tijd van uw eigen tandarts. Daarom kunt u door uw tandarts naar ons worden doorverwezen.
"We streven continu naar beter. Betere zorg, betere communicatie, betere instrumenten en methodieken en nog meer kennis over de behandeling en professie."
Afspraak maken of
meer informatie:
T 030 287 05 60
balie@paropraktijk.nl
Bezoekadres:
Livingstonelaan 466
3526 JB UTRECHT
© 2000 paro•praktijk•utrecht • Algemene voorwaarden • Disclaimer • Privacyverklaring
© 2000 - 2024 Paropraktijk | / realisatie: Arjen IJff & De Goudse Wolf