Actueel Archief

De 'combi-kuur'

In 1989 verscheen de eerste publicatie over de combikuur. Door twee antibiotica te combineren werd in sommige gevallen spectaculaire verbeteringen in de conditie van het tandvlees geconstateerd.
Er is sindsdien wereldwijd veel onderzoek naar deze 'Dutch cocktail' gedaan. Er kan gerust gesteld worden dat de toevoeging van systemische antibiotica aan de parodontale therapie een enorme verschuiving in de aanpak van tandvleesproblemen heeft teweeg gebracht. Dina Zandbergen heeft alle onderzoeken die sinds 1989 zijn gepubliceerd op systematische wijze samengebracht in een mooi overzichtsartikel.

Klik hier voor de link naar het volledige manuscript

Oil-pulling

Met oil-pulling spoel je olie met een soort trekkende en duwende beweging tussen je tanden en kiezen door, voor maar liefst 15-20 minuten.

Heeft dit nut? Klik op deze link om het achtergrond verhaal hiervan te lezen.

Bosbessen en Parodontitis

Het is bekend dat plantenextracten ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Recent laboratorium onderzoek laat zien dat wilde bosbessen potentiële eigenschappen bevatten die mogelijk gunstig zijn bij de behandeling van parodontitis.
De vraag is natuurlijk of uit onderzoek gaat blijken dat dit in de dagelijkse praktijk ook een verschil uit maakt. Voordat u nu tot het nuttigen van grote hoeveelheden bosbessen overgaat lijkt het verstandig dit laatste eerst af te wachten.
Klik voor het complete artikel op deze link

Oorzaak van gebitsverlies

In een recent gepubliceerd artikel wordt geëvalueerd wat de bijdrage is van tandbederf (cariës) en ontstoken tandvlees (parodontitis) aan het verlies van tanden en kiezen. Dit onderzoek maakt deel uit van het Java Project on Periodontal diseases, waarin 24 jaar lang een groep theeplukkers wordt gevolgd die geen toegang hadden tot reguliere tandheelkundige zorg. Het blijkt dat tandbederf de belangrijkste oorzaak was van gebitsverlies en dat mannen de meeste tanden en kiezen verloren.
Klik voor het abstract hier

Milde tandpasta

Recent onderzoek van ACTA heeft laten zien dat een mild geformuleerde tandpasta (Zendium) net zo effectief is als een tandpasta waaraan ondermeer als schuimmiddel een detergent (SLS) is toegevoegd. Het is bekend dat het juist deze schuimmiddelen zijn die mensen gevoelig maken voor aften. De milde formulering van een tandpasta reduceert de gevoeligheid voor het ontstaan van deze pijnlijke plekjes op de slijmvliezen. Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek.

Mondhygiene en bloeddruk

Recent onderzoek laat zien dat een slechte dagelijkse mondhygiene geassocieerd is met een hoge bloeddruk. Voor de samenvatting klik hier 

Lees verder

Slechte adem in de ochtend?

‘s Morgens een slechte adem hebben is een probleem waar bijna de helft van de bevolking mee wordt geconfronteerd. Je hebt niet alleen een stinkende mondlucht, maar meestal óók een droge en vieze smaak in de mond. Hier kun je wat tegen doen.

Recent onderzoek van Evelien van der Sluijs laat zien dat het drinken van een glas water of de mondspoelen met water de slechte adem doet verminderen. klik hier voor de samenvatting van het onderzoek

Mondspoelmiddel tegen slechte adem

Een recent systematic review van Dagmar Slot geeft aan dat er voor een mondspoelmiddel met Chloorhexidine, CPC en zink het meeste wetenschappelijk bewijs is. Op grond van een analyse van de kwaliteit van het onderliggende onderzoek wordt de aanbeveling om een dergelijk product te gebruiken als' zwak' bestempeld. Klik voor abstract hier

Tandartsassistent gezocht

Wij zoeken een parttime tandartsassisstent (3 dagen-fulltime bespreekbaar) met de volgende eigenschappen:
- Representatieve uitstraling
- Goede communicatieve vaardigheden
- Goed kunenn samenwerken in een team
- Grote mate van zelfstandigheid
- Opleiding en/of ervaring is vereist

Lees verder

Smile for Life

Vrijdag 20 maart, is het World Oral Health Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een goede mondverzorging en een gezonde mond. Zowel lokaal als internationaal worden activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Smile for Life’.

Complicaties bij mondpiercings

Een recent, door Nienke Hennequin gepubliceerd systematic review, kijkt naar de prevalentie van complicaties rondom tong en lip piercings.

Lees verder

Succes Implantaten

Een recent onderzoek van onafhankelijke onderzoekers aan de universiteit van Göteborg in Zweden hebben bij een willekeurig geselecteerde groep patiënten het korte- en langetermijnsucces van implantaten bestudeerd.

Lees verder

Tandarts moet diagnose stellen

"Het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandelplan moet door de tandarts gebeuren. Dat is essentieel voor de kwaliteit van de zorgverlening en daarmee in het belang van de patiënt." Dit stelt KNMT-voorzitter Aad van der Helm. Op dit moment is het wettelijk toegestaan dat niet-tandartsen een algehele diagnose stellen, mits bekwaam. De tandarts is academisch opgeleid en overziet het gehele spectrum van de mondzorg. Vanwege het maatschappelijke belang hiervan gaat de KNMT hierover het gesprek aan met de politiek.

De stille kracht van ultrasoon

Recent is een geheel herziene versie verschenen van het boek ‘De stille kracht van ultrasoon’. Er is hard aan gewerkt door de auteurs Fridus van der Weijden, Marcel van der Zwet en Luc van der Sluis. Het fotomateriaal is verzorgd door Albertjan Duijn van ACTA en het boek is prachtig vormgegeven door Beebs van Riessen. Het is een compleet boek geworden waarin ook informatie is te vinden over ergonomie en de airflow die vaak gecombineerd wordt met ultrasoon. Wij bevelen dit boek van harte aan voor studenten, tandartsen en mondhygiënisten.

XI European Workshop on Periodontology-2

In November 2014 werd in 'La Granja' in Spanje de XI European Workshop on Periodontology georganiseerd. Het overkoepelend onderwerp was ''Effective Prevention of Periodontal and Peri-implant diseases'

Lees verder

XI European Workshop on Periodontology-1

In November 2014 werd in 'La Granja' in Spanje de XI European Workshop on Periodontology georganiseerd. Het overkoepelend onderwerp was ''Effective Prevention of Periodontal and Peri-implant diseases'.

Lees verder

Gelukkig Nieuwjaar

Voor alle lezers de beste wensen voor 2015!

Witte Kerst

Nu de dagen lengen en het kouder wordt wensen wij u alvast -Fijne Feestdagen-!

Kunstgebit op implantaten (klikgebit) 2015

De vergoeding voor een klikgebit in 2015 is 100% vanuit de basisverzekering minus een eigen bijdrage van € 125,- euro per kaak. Met een aanvullende verzekering heeft u soms recht op een (gedeeltelijke) vergoeding voor deze eigen bijdrage.
Houdt er wel rekening mee dat er een eigen risicico aan de basisverzekeing is verbonden. Het door de rijksoverheid bepaald verplicht eigen risico voor 2015 is € 375,-. Ook is het van belang dat er vooraf toestemming gevraagd wordt aan de zorgverzekeraar waarbij een begroting voor de behandeling wordt verstrekt en er een behandelplan is opgemaakt. Onze medewerkers dienen graag de aanvraag voor u in bij uw zorgverzekeraar.. 

Lees verder

Zorgverzekeraar ontkent verband parodontitis en diabetes

In toenemende mate worden verzoeken om de vergoeding van parodontale zorg voor medisch gecompromitteerde patiënten afgewezen. Een van de grootste zorgverzekeraars in Nederland ontkent de relatie tussen diabetes en parodontitis. Lees hier verder

bron: dental tribune

Buitenlandse Tandartsen

Is Nederland een walhalla voor buitenlandse tandartsen? Dat vraagt het tv-programma Altijd Wat zich af in de uitzending van maandag 27 oktober 2014. Aanleiding voor de uitzending zijn klachten van patiënten over hun buitenlandse tandarts.

Lees verder

Eigen bijdrage klikgebitten in 2015

Op 1 januari 2015 zal niets wijzigen aan de eigen bijdrage voor klikgebitten. Op zijn vroegst verandert er iets per 2016.

Noodklok luidt voor dentaal toerisme

Tandartsen luiden de noodklok nu een groeiend aantal patienten verminkt terugkomt van tandartsbehandelingen in landen zoals Turkije en Hongarije.

Lees verder

Van Hitman naar Healer

De Amerikaanse tandarts dr. John Kois hield een inspirerend betoog op het recente jubileumsymposium 24 mei j.l. van de Paro Praktijk Utrecht en de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen. Klik hier voor een uitgebreid congres verslag.

De kern van zijn lezingen was: “Werk volgens een gerichte risicoanalyse.” Klik  hier voor de vragenlijst die hij die dag introduceerde.

Melk in de thee

Melk in de thee  vermindert de bruine aanslag op het gebit die veroorzaakt wordt bestanden uit de thee. Het is de stof caseine die hiervoor verantwoordelijk is. Lees hier verder

Acht lezingen over parodontologie

Parodontologie: daar kun je niet omheen. Want geen enkel ander onderdeel van de tandheelkunde heeft zoveel raakvlakken met de restauratieve tandheelkunde en is tegelijkertijd zo nauw gerelateerd aan de algemene gezondheid van de patiënt.

Lees verder

John Kois trekt volle zaal voor paropraktijken

Waren alle deelnemers naar Ermelo gekomen vanwege de viering van het 25-jarig bestaan van Paropraktijk Utrecht en Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen of vanwege de spreker, dr. John Kois? Hoe dan ook zat de zaal van hotel 'Heerlickheijd van Ermelo' op 24 mei met vijfhonderd deelnemers vol en konden belangstellenden amper nog een parkeerplek vinden. Lees hier verder bij NT nieuws.

Parodontaal Biotype

In een recent review onderzoekt Jeroen Zweers de literatuur op definities en dimenties van parodontale biotypes.

Lees verder

Bedreiging vrije keuze zorgverlener

Op donderdag 5 juni neemt de Tweede Kamer een belangrijk besluit over het afschaffen van het recht van burgers om zelf een zorgverlener te kiezen. Dit recht wordt bepaald in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet en is een recht voor patiënten waar wij als praktijk een groot voorstander van zijn.

Lees verder

Lustrum congres 24 mei a.s.

Er zijn nog slechts 25 plaatsen beschikbaar. Schrijf u snel in als u John Kois niet wilt missen.

https://www.aanmelder.nl/paro25jaar

Stamcellen uit tanden als hersencellen

Stamcellen uit de tandzenuw kunnen gestimuleerd worden om uit te groeien tot hersencellen. Na een korte behandeling in het laboratorium zijn de stamcellen in staat complexe netwerken te vormen, vergelijkbaar met zenuwnetwerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Adelaide

Lees verder

Tandarts terug in de basisverzekering?

Bijna de helft - 49 procent - van de Nederlanders ziet de zorgkosten voor de tandarts en/of fysiotherapie het liefst terugkomen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook al wordt hierdoor de basisverzekering voor iedereen duurder. Een derde vermijdt op dit moment deze zorg. Achttien procent vindt dat het basispakket klein en betaalbaar moet blijven. Dat blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 1709 respondenten.
 

Lees verder

Open Huis: Klikgebit iets voor u?

Op 12 April a.s. organiseert Marbus Tandtechniek een Open Huis over de mogelijkheden van een klikgebit. Daarbij zullen onze implantologen aanwezig zijn.

Lees verder

Diode laser in de parodontale therapie

Een recente systematic review van Dagmar Else Slot bevat een meta-analyse naar het effect op de pocketdiepte, klinisch aanhechtingsniveau en de bloedingsneiging van de diode laser als toevoeging aan de initiele parodontale behandeling.

Lees verder

Tandenborstel geeft via app advies

Een slimme tandenborstel van Oral-B geeft de gebruiker een persoonlijk borsteladvies.
 

Lees verder

Goed gebit is geen luxe, maar een eerste levensbehoefte

De wereldwijde verwaarlozing van mondgezondheid’ is de verontrustende titel van het proefschrift van Habib Benzian. Is het, ondanks alle medische vooruitgang, nog steeds zo slecht gesteld op dentaal gebied? Benzian vindt van wel, net als Bella Monse, die gelijktijdig promoveerde op initiatieven voor een betere mondgezondheid op de Filipijnen.

Lees verder

Geheugen profiteert van goed kauwen

Een oudere met een beperkte kauwfunctie en kauwactiviteit heeft een slechter geheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Roxane Weijenberg. Zij onderzocht het effect van een toegenomen kauwactiviteit op de cognitie en kwaliteit van leven van ouderen met dementie.

Lees verder

Wij zijn ivm de feestdagen tot en met 5 januari 2014 gesloten.

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2014!
Voor dringende, spoedeisende gevallen
 

Lees verder

Paro Praktijk Utrecht bestaat 25 jaar

Eind jaren tachtig werd met het aannemen van het reglement tandarts-parodontoloog door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie de gedifferentieerde tandarts met specifieke kennis op het gebied van tandvleesproblemen een feit. In 1989 openden in Utrecht pioniers op dit vakgebied de deuren van hun Praktijk voor Parodontologie.

Lees verder

Wij zijn ivm de feestdagen tot en met 5 januari 2014 gesloten.

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2014!
Voor dringende, spoedeisende gevallen

Lees verder

Vacature Mondhygiënist

Wij zijn op zoek naar een mondhygiënist die ons team wil komen versterken.

Lees verder

Experiment vrije tandartstarieven gestopt op basis van ondeugdelijke marktscans

De rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het experiment met vrije tandartstarieven waren ondeugdelijk en misleidend. Dat is gebleken uit onafhankelijk onderzoek door het gerenommeerde onderzoeksbureau Milliman in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).

Lees verder

Hoogste tandheelkundige onderscheiding uitgereikt

Tijdens het congres De tand in al zijn facetten II heeft de NVT de Dentz-medaille uitgereikt. Het is voor het eerst in tien jaar dat deze hoogste tandheelkundige onderscheiding wordt toegekend.

Lees verder

Aanvullende verzekeringspakketten volgend jaar duurder

Aanvullende zorgverzekeringen gaan volgend jaar minder zorg vergoeden. Dat blijkt uit een analyse van aanvullende zorgpakketten van Zorgkiezer.nl.

Lees verder

Tandarts Tarieven 2014

Op dit moment is de Nederlandse zorgautoriteit (NZA) bezig met diverse kostenonderzoeken binnen de zorg. Het onderzoek voor het bepalen van de tandartstarieven van 2014 is niet voltooid.

Lees verder

Vegetariërs hebben een gezonder parodontium

Vegetariërs hebben gemiddeld minder diepe pockets, bloeden minder na het sonderen van de pocket, hebben een lagere periodontal screening index (PSI), minder loszittende en minder ontbrekende elementen dan mensen die wel vlees eten.

Lees verder

ixorg landelijke van start

Met het mondzorgpakket van ixorg krijg je goede en betaalbare mondzorg en heb je de tandartskosten zelf in de hand. Bij ixorg bouw je zelf budget op en daarmee betaal je alleen voor de tandheelkundige zorg die je werkelijk krijgt. Het geld dat je overhoud blijft van jezelf. Voor gebitsschade door ongevallen heeft ixorg bovendien een hele complete verzekering.

Lees verder

Instroom tandartsen verhogen

Er moeten meer tandartsen en mondhygiënisten worden opgeleid in Nederland. Dat adviseert het Capaciteitsorgaan aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Het orgaan ziet de vraag naar mondzorg in de toekomst toenemen en vindt bovendien dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van de instroom van tandartsen uit het buitenland.

Lees verder

Parodontitis en complicaties bij zwangerschap

Het verdient aanbeveling om vrouwen voor of in het begin van hun zwangerschap te controleren op parodontitis. Dat stelt Alina Kunnen (UMCG) op basis van haar promotieonderzoek.  

Lees verder

Kosten aanvullende tandartsverzekering onterecht omhoog

Dat is een van de uitkomsten van een intern onderzoek van de organisatie VvAA, die meer dan 111.000 professionals als medici, paramedici en zorginstellingen representeert.

Lees verder

Actueel

Paropraktijk Utrecht viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Al 30 jaar is onze praktijk toonaangevend in de parodontologie. Wat hebben we bereikt sinds de oprichting in 1989 en hoe zien wij de toekomst tegemoet?

Voor patiënten

De behandeling van parodontale problemen betreft het steunweefsel van uw tanden en kiezen. Dit vergt veel tijd van uw eigen tandarts. Daarom kunt u door uw tandarts naar ons worden doorverwezen.

Voor verwijzers

Binnen onze praktijk houden wij ons uitsluitend bezig met de behandeling van de tandvleesproblemen van uw patiënten. Voor andere tandheelkundige zorg of voor controles verwijzen wij ze naar u terug.

“Graag bieden we zorg op maat d.w.z. niet te weinig maar ook niet te veel, passend bij uw verwachting over het gebit op lange termijn (zorgdoel).”

drs. Laurens Tinsel, parodontoloog, forensisch odontoloog

Afspraak maken of
meer informatie:

T 030 287 05 60
balie@paropraktijk.nl

Bezoekadres:
Livingstonelaan 466
3526 JB UTRECHT

Routebeschrijving

Blijf op de hoogte:

Facebook
Linkedin
 

© 2000 paro•praktijk•utrecht  •  Algemene voorwaarden  •  Disclaimer  •  Privacyverklaring  •   Onze praktijk en corona

© 2000 - 2023 Paropraktijk |  /  realisatie: Arjen IJff & De Goudse Wolf