In dit retrospectieve onderzoek werden 1182 patiënten geïncludeerd wat het de grootste studie in zijn soort maakt. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in de International Journal of Dental Hygiene.
Het doel van parodontale therapie is om het gebit te behouden, te verbeteren en onderhouden. Professionele supra- en subgingivale gebitsreiniging in combinatie met instructie en begeleiding in het verbeteren van zelfzorg is een effectieve manier om mensen met parodontitis te behandelen. De gebitsreiniging werd met ultrasone scalers uitgevoerd en in sommige gevallen ondersteund met handinstrumenten. Antibiotica werd voorgeschreven op aangeven van de behandelend parodontoloog. Het gebit van elke patiënt werd eerst uitgebreid onderzocht, waarna de niet-chirurgische parodontale therapie werd gestart. Elke patiënt kreeg twee tot vijf behandelsessies van een uur, waarin supra- en subgingivale gebitsreiniging van alle tanden en kiezen werd uitgevoerd. Na 6 weken werd een tussentijdse beoordeling gedaan. De evaluatie werd drie maanden hierna gepland om de uiteindelijke metingen te nemen. Patiënt gerelateerde factoren werden meegenomen zoals rookgewoontes, ernst van de aandoening op baseline, gebitselement type, furcatie-aandoeningen en endodontische behandelingen.
Resultaten
Als de definitie voor een succesvolle behandeling is dat de diepte van de pockets ≤5 mm is na de behandeling werd in 39% van de patiënten succes behaald. De resultaten bleken afhankelijk van welk type gebitselement werden behandeld. Bij voortanden was het succes 85%, bij premolaren 78% en bij molaren 47%. Voor molaren was de aanwezigheid van een furcatie-probleem een belangrijke factor om niet succesvol te zijn. Ook de ernst van de aandoening bij intake (pockets ≥9mm of ≥50% botafbraak) hadden een negatief effect op succes. Rokers reageerden ook minder goed op behandeling.
Voor de praktijk:
Het succes van actieve niet-chirurgische parodontale therapie is vooral bij molaren beperkt waarbij furcatie problemen een negatieve rol spelen. De behandelaar dient hier rekening mee te houden als hij een inschatting maakt van de prognose. Patiënten moeten verder gestimuleerd worden om te stoppen met roken.
https://www.parodontologie-utrecht.nl/actueel/?g=0
Paro Praktijk Utrecht viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum. Al 30 jaar is onze praktijk toonaangevend in de parodontologie. Wat hebben we bereikt sinds de oprichting in 1989 en hoe zien wij de toekomst tegemoet?
De behandeling van parodontale problemen betreft het steunweefsel van uw tanden en kiezen. Dit vergt veel tijd van uw eigen tandarts. Daarom kunt u door uw tandarts naar ons worden doorverwezen.
“We creëren een warme en veilige omgeving om onze autotransplantaat patënten te behandelen.”
Afspraak maken of
meer informatie:
T 030 287 05 60
balie@paropraktijk.nl
Bezoekadres:
Livingstonelaan 466
3526 JB UTRECHT
© 2000 paro•praktijk•utrecht • Algemene voorwaarden • Disclaimer • Privacyverklaring
© 2000 - 2025 Paropraktijk | / realisatie: Arjen IJff & De Goudse Wolf